För modeller

För modeller

Vill du samarbeta med mig så garanterar jag dig en seriös fotograf. Det är viktigt för mig att du som modell känner dig trygg i ditt modellande och att du när du går till en fotografering med mig vet vad den kommer att handla om och vad bilderna skall användas till.


Du får alltid skriftligt avtal och skriftlig release när du jobbar med mig, dessa finns dels publicerade här på hemsidan, men jag sänder dem även till dig i förväg så att du kan läsa igenom dem i lugn och ro och vi hinner reda ut om du har några frågor.


Vi kommer i förväg överens om sessionsupplägg såsom tema, kläder, miljö etc. Några dagar innan fotografering pratas vi vid per telefon och stämmer av så att det inte är några missuppfattningar om något. Var inte rädd för att fråga om något är oklart – det finns inga dumma frågor – särskilt om du är ny modell och inte har någon tidigare vana kan det ofta vara något som man funderar över.


Du är alltid välkommen att ha någon med dig till en fotografering.


Ålder

Jag ser helst att du är över 18 år, men jag vill dock att du skall ha fyllt minst 16 år. Är du under 18 år får du dock  inte själv ingå avtal, därför vill  jag att föräldrar skall godkänna fotoavtal och release i förväg (med underskrifter). Jag vill även att du har minst en förälder med dig till fotograferingen. Är du under 18 kan du inte anmäla ditt intresse till fotograferingar där du inte har kläder som du normalt kan tänkas visa dig offentligt i, ex. inte till pyjamas- eller underklädesfoto.


Någon övre åldersgräns finns däremot inte, jag fotograferar gärna även dig som passerat den ålder som normalt anses som modellålder.


Måste jag ställa upp på naket?

Nej, självklart inte. Du vet själv vad du tror dig vara bekväm med och sätter själv dina gränser och jag respekterar alltid din gränsdragning.


Faktum är att av alla fotograferingar jag gör är c:a 65% fullt påklätt, och den sista tredjedelen fördelar sig sedan ganska jämt mellan bikini,  underkläder och naket.


Får jag ta någon med mig till fotograferingen?

Ja, du är alltid välkommen att ta någon med dig till fotograferingen, du behöver inte ens säga till i förväg. Vill du ha referenser till modeller jag fotograferat tidigare så är det bara att säga till så får du givetvis gärna prata med någon av mina tidigare modeller.


Får jag något betalt?

Som redan nämnts är jag en hobbyfotograf och fotograferar mest för att det är roligt och för att utöka, uppdatera och bredda min portfolio och det handlar alltså om det jag kallar för portfoliofotografering, vilket sker på s.k. TFP-basis (time for print) eller som en del fördrar att kalla det nuförtiden, när bilder levereras per CD, TFCD (time for CD).


Detta är fotograferingar för min och din portfolio. Vi samarbetar och bjuder båda på vår tid utan någon ersättning, i gengäld får både du och jag bilder att använda i våra respektive portfolios. Bildrättigheterna förblir mina, men jag ger dig i releasen tillstånd att använda bilderna för din egen marknadsföring, med vilket menas ex. modellsajt, facebook, instagram, egen hemsida samt i övrigt som du brukar använda dina egna och privata bilder. Det enda du inte får göra är i princip att du inte får sälja bilderna, men det får inte jag heller göra.


TFP-avtal och TFP-release hittar du i rullgardinsmenyn på knappen MODELLFOTO i menyraden.


Egenregiprojekt

Jag jobbar även med en del bildprojekt i egen regi, och i dessa fall brukar jag tillämpa en avtalstyp som i grunden är ett TFP-avtal men med en publiceringsbonus, som utfaller om och när bilderna kommer till avsedd användning. Utöver avsedd användning får bilderna endast användas i min (och givetvis även din) portfolio.


Uppdragsfotograferingar

Detta är fotograferingar som görs för ett bestämt ändamål och på uppdrag av någon beställare, ex. reklam för butik. I dessa fall får du givets betalt och vi avtalar om ett arvode för din modellinsats, varefter bildrättigheterna sedan kommer att övergå på beställaren som helt självständigt bestämmer vilka bilder som skall användas och i vilka sammanhang, endast begränsat av vad som avtalas i samband med fotografe-ringen. Normalt är användningsområdet specificerat till en specifik reklamkampanj, en utställning eller annat specificerat tillfälle.


Avtalen för uppdragsfotograferingar och egenregiprojekt följer i stort TFP-avtal och TFP release, men innehåller då givetvis även en mer specificerad bestämning av användningsområde samt uppgifter om arvode. Dessutom bortfaller då i releasen din rätt att godkänna bilder.


Modell för en halvdag

Detta är fotograferingar där du får pröva på att vara modell under c:a tre timmar. Vi prövar lite olika outfits, miljöer och situationer. Du får c:a tio bilder redigerade och klara på en CD efter fotograferingen, och dessa bilder får du då bildrättigheten till och får använda fritt, även sälja om du så önskar, bara mitt namn anges som fotograf. För denna fotografering tar jag dock betalt för mitt arbete och jag förbehåller mig även rätten att använda bilder i min portfolio.


Uppdrag från dig som modell

Du är givetvis välkommen att anlita mig som fotograf även för bilder du behöver för specifika ändamål, ex. studentbilder eller andra liknande tillfällen, den nu för tiden populära bildpresenten ”secret box” till din älskade man/kvinna etc. Då är du emellertid att betrakta som uppdragsgivare, och då hänvisar jag dig till avsnittet För uppdragsgivare.


Välkommen som modell!


Body stills -  en FAN-session inriktad på korpps-stilleben. Modell var Matilda E (2019-02-26)

Målad med ljus  - session inriktad på klassisk FAN i studio med Hanna F.(2019-02-23) 

FAN, första besöket i min studio av Valerie Sparkle och vi fotade några olika idéer för FAN, bl.a. en svit bilder på temat Nude Bride. (2019-02-17) 

Sommarmode  - session inriktad på sommarmode i studio med Lisa, Trevligt återseende från förra vintern. Det var Lisa som tog med sig Ella till mig. (2019-02-16) 

Sommarmode  - session inriktad på sommarmode i studio med Ella, som gjorde sin allra första modellfotografering. (2019-02-16) 

Modelluppdrag

Se under rullgardinsmenyn för modellfoto - Mina Modeller I, II resp. III. Modellerna pre-sentera med den senaste modellen först.

Min bildstil

Senaste nytt

Se under rullgardinsmenyn för modellfoto - aktuella modelluppdrag.

Mina Modeller

Mode och reklam

Mode och reklam

Lifestyle

Konstnärligt foto

Fine Art / Fine Art Nude